“ΑΤΛΑΣ” – O Ελληνικός κόμπος για το Shock leader

  • Πάρα πολύ μικρή επιφάνεια
  • Δύναμη 95 – 100% (δεν κόβεται στον κόμπο)
  • Συνδυασμός με ολες τις διαμέτρους πετονιών

Μετά απο πολύωρες αναζητήσεις στο Διαδύκτιο και σε διάφορα περιοδικά ξένα και ελληνικά και αφου κατανάλωσα πάρα πολλα μέτρα πετονιάς κατέληξα στο να φτιάξω εναν δικό μου κόμπο που να καλύπτει τις προδιαγραφές για μακρυνές βολές.

Αυτο που προσπάθησα να πετύχω ηταν ο συνδυασμός πολυ μικρού ογκου, για να περνάει απο τους οδηγούς χωρις να χτυπάει και να μην μαζεύει “μαλούπα” οταν ειναι στο νερό, με μέγιστη αντοχή στο οριο θραύσης της πετονιάς. Επίσης το τελείωμα της “μάνας” να  μην ειναι αντίθετα προς την κατεύθυνση του πετάγματος και χτυπάει στους οδηγούς.

Πριν να περιγράψω πως φτιάχνεται ο ΑΤΛΑΣ να αναφέρω μερικά βασικά πράγματα για την πετονιά “μάνα” και τη πετονιά “shock leader”. Τα καλάμια “πετάγματος” (surfcasting), ακόμα και τα πιο δυνατά, δεν ξεπερνούν σε καμμία περίπτωση την δύναμη ελξης των 3 κιλών. Στην πραγματικότητα τα καλάμια με την συνηθησμένη “δράση” (action) 120-150γραμ.δεν φτάνουν ούτε το 1,5 κιλό. Προτιμάμε λοιπόν να ψαρεύουμε με πετονιά μικρής διαμέτρου σε ανοιχτές παραλίες (χρησιμοποιώ την SUFIX Ultra Supreme IGFA 0,25) και με λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου πετονιά σε σημεία με βράχια (0,30 – 0,35). Αυτο βέβαια για να εχουμε καλύτερα πετάγματα με μικρότερη αντίσταση στους οδηγούς, στον αέρα, στο νερό κ.λ.π. Επίσης αντιλαμβανόμαστε πολυ καλύτερα τα τσιμπήματα αφου αυτα μεταφέρονται στον οπτικό ειδοποιητή και στην μύτη του καλαμιού με μικρή αντίσταση στο νερό ενω ελαχιστοποιήται το φαινόμενο της “κοιλιάς” στον αέρα.

H πετονιά “shock leader” πρέπει να ειναι μαλακή για να προφορτίζει σωστά ωστε να μας βοηθάει στον “παλμό” της τεχνικής της βολής αλλα και να στρώνει σωστά στον μηχανισμό. Η επικάλυψη της να ειναι σκληρή για μικρότερη αντίσταση στους οδηγούς αλλα και για αντοχή σε τριβές με τα βράχια (χρησιμοποιω την SUFIX SURF 0,65 – 0,75 προδιαγραφών UKSF).

Εικόνα 1 – Ξεκινάμε τον ΑΤΛΑΣ καίγοντας με αναπτήρα την άκρη του “shock leader”  φτιάχνοντας ενα μικρο κεφάλι στην πετονιά για ασφάλεια (σε αγώνες μακρυνών βολών δεν χρειάζεται).

atlas-1Εικόνα 2 – Φέρνουμε “χιαστί” τις δυο πετονιές και τις κρατάμε με τον δείκτη και τον αντιχειρα του δεξιού μας χεριού σχηματίζοντας “ανοιγμα”.

atlas-2Εικόνες 3 & 4 – Περιστρέφουμε την “μάνα” πανω στον “shock leader” 5 φορές με κατεύθυνση αντίθετη απο το χέρι και 5 φορες με κατεύθυνση προς αυτο.

atlas-3atlas-4Εικόνα 5 – Προσπερνάμε το “ανοιγμα” που διατηρήσαμε και περιστρέφουμε για 2 ακόμη φορές πανω στην “μάνα”. Περνάμε την ακρη της “μάνας” μέσα απο το “ανοιγμα”.

atlas-5Εικόνα 6 – Τραβάμε την ακρη της “μάνας” με τα δόντια μας ενω με το αριστερό μας  χέρι στρώνουμε τις σπείρες του κόμπου και με το δεξί μας τραβάμε την “μάνα” να ερθει στην ακρη του “shock leader”.

atlas-6

Εικόνα 7 – Ο ΑΤΛΑΣ τελειωμένος. Παρατηρούμε τον μικρό του ογκο παρα το οτι χρησιμοποιήσαμε μεγάλης διαμέτρου πετονιες για της ανάγκες της φωτογράφησης.

atlas-8

 

Τάκης Κωτίδης